Home > Vinkit > Suunnittelun ja muotoilun aatelia verkossa

Suunnittelun ja muotoilun aatelia verkossa

December 23rd, 2014

Ihminen saa valtavasti tietoa ympäristöstään näköaistin välityksellä. Hyvän tekstin ohella on ensiarvoisen tärkeää, että sivusto ei vain kuullosta, vaan myös näyttää hyvältä.

Media-ala hyödyntää verkossa erilaisia visuaalisia tyylejä, joilla havainnollistetaan tuotteen ominaisuuksia. Verkkosivujen suunnittelun alkeisiin kuuluukin sivujen toteutuksen tyylikkyys, selväpiirteisyys ja toiminnallisuus. Yrityksen tuotteen tai toiminnan kannalta olennaisen tiedon tulee olla helposti saatavista ja mielellään vielä visuaalisesti houkutteleva. Lisäksi on huomioitava, että osa käyttäjistä vierailee sivuilla mobiililaitteen välityksellä, joten sivuston sisällön olla soveltuva moneen eri näyttökokoon. Verkkokaupan turvallisuus askarruttaa luonnollisesti asiakkaita ja hyvään verkkosivuun kuuluvat olennaisesti varmat ja suojatut maksupalvelut.

Hyviä esimerkkejä verkkokokonaisuuksista, joiden ulkoasu ja rakenne ovat yhtenäisiä, on muun muassa Kalevala Korun verkkosivut. Sivun muotoilu on klassisen kaunis ja selkeä ja suuret kuvakkeet kertovat kuluttajalle heti ensisilmäyksellä mistä on kyse. Yläpalkin laajenevat valikot ovat niin ikään toimivia ja helppokäyttöisiä. Uutuustuotteet ja suosituimmat valmisteet ovat loistavasti esillä.

Toinen huippuesimerkki verkkosivun suunnittelun oikeasta toteutuksesta on Swiss Clinic-sivusto. Hillityt värit, silmää miellyttävät kuvat ja kattava ylävalikko ohjaavat kuluttajaa lempeästi tekemään loisto-ostoksia. Suoraviivaisuus ja selkeys ovat olennaisia eikä sivuston visuaalisen ensivaikutelman merkitystä ei tule missään tapauksessa vähätellä. Swiss Clinicin sivut korostavatkin toimivan muotoilun lisäksi myös verkkokaupan käytön turvallisuutta mainostamalla heidän käyttämiään suojattuja ja turvallisia internetmaksuratkaisuja. Sivusto on vaivaton silmäillä vikkelästi läpi mutta navigoinnin intuitiivinen suunnittelu saa käyttäjän viihtymään sivustolla pidempään. Kaikki tarvittava on käden ulottuvilla ihanasti esille aseteltuna. Tuotesuosikit voi myös jakaa helposti ystäville sosiaalisessa mediassa.

Vielä yksi mainitsemisen arvoinen sivusto on helsinkiläisellä seinäpinnoitteiden maahantuontiin erikoistuneella yrityksellä. Helsinki Home 4 You Oy suorastaan pursuaa kauniita kuvia, jotka saavat katsojan haluamaan laittamaan kylpyhuoneen remonttiin saman tien.

Tiedonhaun siirtyessä verkkoon asiakas tekee arvionsa yrityksestä monesti jo ennen kuin yritys edes tietää asiakkaan olemassa olosta. Onnistunut verkkosivun suunnittelu ja toteutus ovat siis elintärkeitä yrityksen menestystarinan kirjoittamisessa.