Home > Vinkit > Kuinka voit promotoida itseäsi netissä?

Kuinka voit promotoida itseäsi netissä?

September 7th, 2014

Jos satut olemaan vaikkapa laulaja, taiteilija tai muusikko, tai jos sinulla on oma yritys, joka tarvitsee asiakkaita, on yhdistävä tekijä se, että tarvitset näkyvyyttä. Nykyään tämä tarkoittaa perinteisten markkinointikanavien kuten sanomalehtien, radion, ”puskaradion” yms. lisäksi yhä enenevissä määrin internettiä.

Internetin käyttämisessä promotointitarkoitukseen on paljon hyviä puolia. Lähtökohtaisesti netti on vapaa tiedotuskanava -.kuka tahansa voi perustaa facebook-profiilin, Twitter-tilin tai oman kotisivun. Tämä on samalla sekä netin suuri mahdollisuus mutta myös sen ongelma. Suuresta massasta on vaikea erottautua, erityisesti mikäli tarjolla on jo runsaasti jotakin samankaltaista. Pelkkä hieno kotisivu yksin ei vielä riitä, jos siellä käy vain muutama satunnainen asiakas silloin tällöin. Kotisivulle ja omaan sosiaalisen median profiiliin pitää saada säännöllistä asiakasvirtaa ja tällä tavalla pysyvää näkyvyyttä. Tähän pyritään niinsanotulla promotoinnilla, ja internetissä sitä voi harjoittaa kahdella tavalla: joko käyttämällä ilmaisia keinoja tai panostamalla markkinointiin rahallisesti. Ensin kannattaa tietysti kokeilla maksuttomia promotointikeinoja, joihin ei tarvitse sijoittaa rahaa, mutta sen sijaan kyllä aikaa – joskus melko paljonkin. On sanottu, että kunnollinen promotointi voi vaatia kahdeksantuntisia työpäiviä.

Kun olet perustanut itsellesi oman profiilin sosiaaliseen mediaan tai oman kotisivun, yleensä kannattaa kyllä tehdä molemmat, niin tämän jälkeen voi ensimmäisenä käydä läpi kaikki omat vanhat kaverit tai bisnes-kontaktit, ja tiedottaa heille asiasta vaikka sähköpostilla. Tietysti facebook-kaverit ovat ilmiselvä kohderyhmä. Facebook-ryhmässä on se hyvä puoli, että voi itse lisätä ryhmään jäseniä. Kun tiedotat mutkattomasti asiasta tuttavillesi, työkavereillesi tai vaikka asiakkaillesi tai muille yhteistyökumppaneille, löytyy sitä kautta jo varmasti muutama asiasta kiinnostunut. Facebookissa ja sosiaalisessa mediassa on ensiarvoisen tärkeää saada riittävä määrä kavereita tai seuraajia, joille tekemäsi päivitykset näkyvät. Tämä vaatii usein sinnikästä ja pitkäjänteistä työtä. Facebookissa on myös mahdollisuus perustaa oma markkinointiohjelma, jolloin seuraajien määrä helposti moninkertaistuu suhteellisen pienellä rahallisella panoksella.

Näkyvyyttä voi saada myös osallistumalla suosittujen nettifoorumien kuten esim. Suomi 24 keskusteluihin, ja jakamalla linkkiä omaan profiiliin sitä kautta. Tämän keinon kanssa pitää olla kuitenkin harkitsevainen, sillä oman kommenttisi tulee liittyä käytävään keskusteluun relevantilla tavalla, ja keskustelijoiden tulee olla potentiaalisesti kiinnostuneita sivusi sisällöstä, muussa tapauksessa oman linkin jakaminen tulkitaan helposti ns. spämmaykseksi eli roskapostin lähettämiseksi.