Home > Vinkit > Kuinka optimoida www-sivu hakukoneille – vaihe vaiheelta

Kuinka optimoida www-sivu hakukoneille – vaihe vaiheelta

September 19th, 2014

Onnistunut hakukoneoptiomointi on eräs avaintekijä kävijöiden saamiseksi sivulle, se täytyy vain osata tehdä oikein. Harhaanjohtava avainsanojen ja metatietojen käyttö voi jopa vaikeuttaa sivun näkyvyyttä Googlen hakutuloksissa. Suurin merkitys on kuitenkin sillä, mikä on kotisivusi aihealue: kuinka montaa ihmistä se yleisesti ottaen kiinnostaa? Jos sivu käsittelee harvinaista aihetta, sanotaan vaikka aerosoli-hiukkasia, niin ei voi olettaa, että sivu olisi suurten kävijämassojen hitti.

Sivun optimoinnissa on monta vaihetta, ja ne kaikki kannattaa tarkistaa ja määritellä riittävän tarkasti ja hyvin. Ensimmäinen asia, joka kotisivulta kannattaa tarkistaa on eräät ns. META-tiedot. Näitä pääsee yleensä muokkaamaan html-editoreilla ja muilla työkaluilla, tai tarvittaessa suoraan html-koodissa jonkin tekstinkäsittelytyökalun avulla. Hakukoneiden kannalta merkittävimmät meta-tagit ovat meta content, meta description sekä meta robots. Content-kenttään voi kirjoittaa hakutuloksissa näkyvän lyhyen kuvauksen sivusta. Keywords-kenttään lisätään hakusanat pilkulla erotettuna. Robots-kentässä määritellään onko sivu julkisesti indeksoitavissa hakukoneille, ja yleensä tähän määritellään content=”index, follow”. Hakukone-listaukset voi myös kokonaan estää tätä samaa tägiä käyttämällä. Lisää tietoa meta-tägien määrittelemisestä löytyy esim. sivulta seologic.com.

Toinen asia, joka vaikuttaa hakukoneiden indeksointiin on sivun kanssa samalla www-palvelimella, usein samassa hakemistossa oleva robots.txt-niminen määrittelytiedosto. Tässä tiedostossa voidaan vielä meta-tägeja tarkemmin määritellä kuinka hakukoneet käyttäytyvät sivusi osalta. Sivun metatietojen ja robots.txt -tietojen määrittely hakukone-optimointia silmällä pitäen on ensimmäinen askel oman sivun promotoinnissa. Se takaa jo sen, että sivusi aiheesta oikeasti kiinnostuneilla ihmisillä on mahdollisuus löytää tekemäsi sivu. Se ei välttämättä näy Googlen 10 ensimmäisen tuloksen joukossa, mutta saattaa hyvinkin olla kuitenkin jo ensimmäisellä tai toisella sivulla, mikä usein riittää.

Mikäli Googlessa haluaa kuitenkin vielä enemmän näkyvyyttä voi mutkattomin tapa olla Adwords-ohjelman käyttäminen. Sen ideana on, että sivusi saa enemmän näkyvyyttä, mutta maksat myös pienen summan, esim. 10 senttiä, jokaisesta sivullesi johtavasta klikkauksesta. Adwords on siis maksullinen palvelu.

Yksi merkittävä asia www-sivun ylläpidossa ja promootiossa onkin käyttäjien seuranta. Yleensä www-palveluntarjoajalta löytyy statistiikka-työkalu, jonka avulla voi nähdä sivujen latausmäärät (joista uniikit käynnit eriteltynä), miltä sivulta sinun sivullesi on tultu, ja mistä kävijät ovat kotoisin. Ainakin nämä asiat pitäisi saada tietoon, lisäksi on olemassa myös paljon muitakin asioita, joita voi www-sivujen osalta seurata, kuten esim. sivulla viipymisaika. Mikäli www-palvelustasi ei löydy kovin kattavia tilastoja, voi sivulle myös lisätä vaikkapa hitwebcounter.com laskurin, johon kuuluu myös monipuolinen statistiikkapalvelu. Tilastojen seuranta on tärkeä osa sivun promotointia, sillä esimerkiksi siitä, miltä sivulta sinun sivullesi on tultu kertoo suoraan sen, minkälainen markkinointi toimii. Lisäksi käyttäjien sijainnin ja kotimaan tietäminen auttaa huomattavasti rakentamaan sivua käyttäjiesi mukaiseksi.